ŘECKO - KOS - 2017 - Řecký Kos, domov Hippokrata, otce lékařství, patří k ostrovům rozlohou menším, avšak o to bohatším na pamětihodnosti a turisticky atraktivní lokality. Díky poměrně nížinatému povrchu je oblíbeným cílem všech, kteří se rádi vydávají na objevné pěší a cyklistické túry. A tomu je také ostrov Kos přizpůsoben – je doslova posetý propletencem stezek vhodných k dlouhým procházkám po vlastních nohou či vyjížďkám, ať už na kole nebo třeba na koni. Atrakcí číslo jedna jsou však stále zdejší úžasné pláže, jimiž je olemována velká většina pobřežního území a které jsou nejčastěji pokryty pískem a omývány křišťálově čistou vodou. Vzhledem ke své poloze v okolí dalších zajímavých ostrovů slouží navíc ostrov Kos jako výchozí bod k podnikání lodních výletů. Ze zeměpisného hlediska je Kos 45 kilometrů dlouhý táhnoucí se pás země uprostřed modravých vod Egejského moře, jejž dělí jen několik málo kilometrů od tureckého pobřeží Přesně je to z Kosu z pláže Lambi do Turecka 4.700 metrů a za dobré viditelnosti je pohled na turecké pobřeží velmi zajímavý, protože hornaté turecké pobřeží je poseté malými bílými vesničkami

    16.07.2017 : Všechno zařízeno během deseti minut máme koupený zájezd. Odlétáme za dva dny. Pro tentokrát jsme udělali vyjímku a jedeme na týden s cestovkou - a to na ostrov Kos do Řecka. Nemusíme se o nic starat a tak budeme týden jen vegetit u moře a na pláži. Sem tam si uděláme i nějaký ten poznávací výlet.

    17.07.2017 : Odpoledne odjíždíme našim autíčkem do Skutče, kde se zdržíme na dva dny.

    18.07.2017 : Dnes v 19.00 začínáme naší první cestu do Řecka. V 19.20 vyjíždíme osobním vlakem ze Žďárce u Skutče přes Pardubice až do Prahy. Cesta je klidná, bez tlačenic a zpoždění. V Pardubicích máme zhruba 30 minut na přestup z osobáku na rychlík. Dokonce nás nechali sedět v první třídě a bez příplatku. Ve 21.40 přijíždíme na čas do hlavního města. Do odjezdu objednaneho autobusu zbyvá 45 minut. Času máme dostatek a tak si sedáme před hlavní nádraží na lavičku. Po noze mi předběhla krysa. Pro skupinku poblíž stojících spoluobčanů jsem předvedl krásný Elektrický tanec. Radši postojím. Naštěstí za pár minut volá soukromý osobní mikrobus objednaný jen pro nás dva, kde že to stojíme, že už je čas jet. Tak teda jedeme na letiště Václava Havla. Pro Oldu premiéra a velký šok při zjištění, že jsme na letišti úplně sami. Čekáme 5 hodin do odletu. Čas si krátíme cigaretou, kafíčkem a dobrým filmem. Notebook se nám na cestách opravdu osvědčil.

    19.07.2017 : Ve 2.50 nám odbavili kufr a letiště se pomalu ale jistě začíná zalidňovat. Ve 4 hodiny vycházíme do bezcelní zóny a jdeme na gate. Venku se začíná rozednívat. 4.50 startujeme. Letíme asi úplně tím nejmenším pidiletadlem v životě. Let je ale klidný a pohodový. I Olda je nezvykle klidný. Milda je ve svém živlu. Vedle nás sedí pán a žvaní a žvaní. Nezavře hubu. Do toho začali řvát jak o život malé děti na palubě a dílo je dokonáno. Radši budu do smrti poslouchat strašidelnou Vondráčkovou než pána od vedle a ty fracky. Zaplať Bohu za sluchátka ! Společnost na palubě nám dělá Lenny Krawitz Enrique Iglesias a El Bunda. To je pohodička. Doba letu 2H 20 minut. Přílet na Kos v 7:20 českého času. Časový posun +1 hodina, 35 stupňů a slunečno. v 9 jsme se ubytovali, jdeme prozkoumávat okolí a ochutnat dobré jídlo. Celý den relaxujeme a užíváme si dovolenou. Zítra se Vám zase ozveme . Zatím čauvec.

    20.07.2017 : Krásně se tu spí. Dnes jsem se nečekaně vzbudil v 7 hodin ráno. Pro Oldu to bylo velké překvápko.Pořádně jsme se nasnídali a hned po jídle jsme se vydali k moři. Bylo 9 hodin ráno. Šli jsme podél pobřeží najít nějakou hezkou pláž, kde by se nám líbilo. Zabloudt nemůžeme. Mám na mobilu zapnutou polohu a vidíme kudy jsme šli, případně se podle mobilu můžeme vrátit stejnou trasou zpátky, což je hodně fajn věc na cesty. Asi po půl hodině jsme objevili ruiny Baziliky svatého Štefana ( na mapě : Ruins of the Basilica St. Stefanos ). Bylo to moc pěkné podívání a hezká příroda okolo.Po prohlídce ruin následovala koupačka a šli jsme zase o kousek dál prozkoumat okolí a hlavně jsme byli zvědaví na pláže. Došli jsme až na konec kde už byli jen skály. Nás to ale vůbec neodradilo a šli jsme dál a dál po kamenech a skále. Nakonec jsme objevili uplně osamocenou pláž bez lidí. Tak to je ta naše ! Celé dlouhé hodiny koupání, opalování a relaxu. Uplý balzám na duši. A hlavně bez lidí. Po 14 hodině jsme dostali hlad a šli se najíst. Do restaurace kam chodíme na jídlo to bylo přibližně 1 kilometr. Šli jsme pěšky skoro hodinu tak nám pořádně vyhládlo. K jídlu jsme si dali gyros a dobré pivečko. Po dobrém jídle jsme se odebrali pěkně napapaní do hotelu a udělali pár tempíček v hotelovém bazénu. Skvěle osvěžil tak, že nás to uspalo a spali jsme na pokoji až do večera. Zítra si půjčíme kolo nebo motorku a budeme jezdit.

    21.07.2017 : ZEMĚTŘESENÍ : Ve 2 hodiny ráno jsme tu zažili zemětřesení. Celý hotel se klepal, lustr lítal ze strany na stanu a s našema postelema to taky celkem zahýbalo. trochu jsme se zhoupli a za 5 minut byl klid a spalo se v klidu dál. My jsme v pořádku a nic se nám nestalo. Jelikož jsme trochu připálení ze včerejšího koupání a průzkumu okolí dáváme si relax u bazénu a až navečer se vydáváme na procházku do nedalekého přístavu v Kefalosu. Koukáme na lodě jak přijíždějí a odjíždějí. Nikde žádné známky o zemětřesení.
    Zprávy z internetu o zemětřesení : Nejméně dvě oběti a 120 zraněných si na řeckém ostrově Kos v Egejském moři vyžádalo zemětřesení o síle 6,7. Uvedl to podle řecké agentury ANA starosta ostrova. Otřesy způsobily i značné materiální škody na budovách a přístavu v hlavním městě ostrova. Místní letiště bylo dočasně uzavřeno, Zbytek ostrova nemá žádný problém, jedině hlavní město,“ řekl starosta Giorgos Kyritsis. Počet zraněných podle Giorgose Halkidiose z místní správy přesáhl stovku. „Dva či tři jsou ve vážném stavu,“ dodal. Zdroje z nemocnice v Kosu uvedly, že asi 20 raněných má zlomeniny.

    22.07.2017 : MOTO VÝLET NA KOS : Po snídani jsme zašli do půjčovny pro motorku.Větší vehykl nám půjčit nemohli. Jede to sotva 40 ale pořád lepší než nic. Vydáváme se tedy na celodenní moto výlet do hlavního města Kos. Cesta nám do Kosu trvá s 2 krátkými přestávkami přibližně hodinu a půl. Je to zhruba 40KM.

    23.07.2017 : DNES NEDĚLÁME VŮBEC NIC : Dnes neděláme vůbec nic. Po včerejším náročném výletě jen odpočíváme, válíme se na pláži a u bazénu a relaxujeme.

    23.07.2017 : PĚŠKO VÝLET NA PLÁŽ KOHILARY :

    24.07.2017 :

    25.07.2017 : POSLEDNÍ DEN NA KOSU :

    26.07.2017 : ODLÉTÁME DOMŮ Vstáváme už v 6 hodin ráno. V 6:50 pro nás přijíždí autobus a my se přesouváme na letiště. Odtud odlétáme v 9:20 domů. Let trvá přibližně 2 hodiny. Přistáváme v praze ještě o 30 minut dříve než je v plánu. Máme tedy dostatek času. Než nám ale vyjela zavazadla a my našli autobus, který nás zavezl na hlavní nádraží, stihli jsme vlak jen tak tak. Odjezd vlakem do Pardubic dle plánu ve 13:22. Všechno stíháme na poslední chvíli. I přípoj z Pardubic. Na přestup máme 7 minut. Domů přijíždím v 15:50 plný nový zážitků a už teď se těším na další dovolenou, která bude tentokrát do Indonesie - na Bali.


KOMENTÁŘE



;